Photo Gallery

Multimedia

Πίνακας Περιεχομένων

18/2/14

Ένα πάρκο Σιδηροδρομικών αναμνήσεων


Ξεκινώντας κανείς από το κέντρο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας και κατευθυνόμενος προς το λιμάνι της πόλης, λίγο μετά τη μέση της διαδρομής και συγκεκριμένα εκεί που καταλήγει η οδός Αριστομένους, έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά ένα από τα εκπληκτικότερα ελληνικά υπαίθρια μουσεία: το μοναδικό στην Ελλάδα πάρκο των Σιδηροδρόμων (ή πάρκο του ΟΣΕ, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι).

Το Σιδηροδρομικό πάρκο της Καλαμάτας, το οποίο ανανεώθηκε πρόσφατα και συνεχίζει να αναβαθμίζεται, αποτελεί πόλο έλξης αρκετών τουριστών που επιθυμούν να συγκινηθούν με τα ιστορικής αξίας παλιά τρένα που φιλοξενεί. Από την ίδρυσή του το 1986 μέχρι σήμερα, έχει υποστεί αρκετές φθορές και βανδαλισμούς κατά καιρούς, λόγω της συνεχούς παραμέλησης που οφειλόταν στην αδιαφορία των τοπικών παραγόντων, και ελπίζουμε τουλάχιστον οι σημερινές εργασίες αποκατάστασης να μην αποδειχθούν παροδικές...




Η περιήγηση στα εκθέματα του πάρκου ξεκινά από το ύψος του γηπέδου μπάσκετ όπου βρίσκεται η παλιά ατμάμαξα Δα 7104 με τα βαγόνια της. Στο ίδιο ύψος συναντάμε στα δεξιά μας ακόμα μία ατμάμαξα ενώ αν περπατήσουμε προς τον παλιό σταθμό "Καλαμάτας - Λιμήν", που σήμερα λειτουργεί ως αναψυκτήριο, θα δούμε την ηλικίας άνω των 60 ετών ατμομηχανή Δι 7119 με τον εντυπωσιακό γερανό της να "κοντράρεται" με μία σύγχρονή της γερμανική αυτοκινητάμαξα. Στο σημείο αυτό, θα έχετε την ευκαιρία αν θέλετε να καθίσετε επάνω σε δύο παμπάλαιες δρεζίνες και σε δύο όμορφα βαγονέτα. 

Από κει και μέχρι το τέλος του πάρκου, ξεκινά μία πανέμορφη περιπλάνηση ανάμεσα στις γηραιότερες ατμάμαξες τύπου Ζς των αρχών του περασμένου αιώνα, οι οποίες συνοδεύονται από τα κομψά επιβατικά τους βαγόνια που λειτουργούσαν στη μακρινή τους εποχή ως επιβατάμαξες πρώτης και δεύτερης θέσης.




Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εκτός από το σιδηροδρομικό υλικό υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ αλλά και άλλες εγκαταστάσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών. Επίσης στον χώρο του πάρκου στεγάζονται και διάφοροι σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας (ΣΦΣΜ). Αξίζει να σημειωθεί ότι από την στιγμή που θα εισέλθετε στο πάρκο θα πρέπει να περπατήσετε περίπου 5 λεπτά μέχρι να συναντήσετε τους πρώτους συρμούς.












(Φωτογραφίες από ΣΠΑΠ ΑΝΩΤΕΡΗEfstratios Tsakos & Google Search)