Photo Gallery

Multimedia

Πίνακας Περιεχομένων

20/3/15

Όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν στο τρένο των ΣΠΑΠ στην Ανδρίτσα


Ήταν 12 ιουνίου του 1948. Και ενώ η Ελλάδα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της έπειτα από τον πόλεμο, ενώ παράλληλα σπαραζόταν και από τον εμφύλιο, ένα τραγικό περιστατικό ήρθε να συνταράξει την αργολική κοινωνία εκείνης της εποχής.
Η ωτομοτρίς Τριπόλεως - Αθηνών* έπεσε θύμα επίθεσης από αντάρτες στο ύψος της Ανδρίτσας με τραγική κατάληξη 4 νεκρούς και 10 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και άοπλοι πολίτες. Προφανώς οι αντάρτες θα είχαν βάλει ως στόχο τους στρατιώτες που επέβαιναν στο τρένο, ενώ όλη η επιχείρηση έδειχνε να είναι καλά οργανωμένη. Η γραμμή είχε αρχικά παγιδευτεί με νάρκες στις οποίες προσέκρουσε η προπορευόμενη ατμομηχανή που χρησίμευε ως όχημα ασφαλείας (υποθέτουμε για να προληφθούν ανάλογα φαινόμενα...). Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι έβαλαν με αυτόματα όπλα από τα γύρω υψώματα κατά της αυτοκινητάμαξας και του προπορευόμενου οχήματος. Μάλιστα οι αντάρτες είχαν φροντίσει να κόψουν τα τηλεφωνικά καλώδια Τριπόλεως - Αθηνών ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα τηλεφωνικής ή τηλεγραφικής επικοινωνίας.


Από τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής δεν προκύπτει κάποιο κίνητρο ληστείας και μάλλον φαίνεται πως επρόκειτο για κάποια πολεμική επιχείρηση στα πλαίσια του ελληνικού εμφυλίου που βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη.

Τελικά η ωτομοτρίς, η οποία είχε υποστεί μικρές ζημιές, έφθασε στο Άργος αργά το βράδυ ρυμουλκούμενη από ατμήλατο και διανυκτέρευσε εκεί για λόγους ασφαλείας. Τα θύματα ήταν κατά κύριο λόγο στρατιώτες και σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, ενώ από τα δημοσιεύματα δεν προκύπτει ασφαλώς αν το τρένο εκτός από μέλη του τακτικού στρατού και εργαζόμενους των ΣΠΑΠ, μετέφερε επίσης και αθώους πολίτες που απλά πήγαιναν στη δουλειά τους.

Πηγή: anagnostis.org    

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου