Photo Gallery

Multimedia

Πίνακας Περιεχομένων

10/6/17

Ψάχνουν στις τσέπες μας για επενδυτές!Του Άκη Ντάνου*

Πέρασαν τους παρευρισκόμενους για «κινέζους επενδυτές» και τους ζήτησαν να αναλάβουν αυτοί την επαναλειτουργία του τρένου. Ο υφυπουργός υποδομών και μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Πετράκης απέκλεισαν την διάθεση έστω και ενός ευρώ για την επαναλειτουργία του τρένου αν δεν βρεθεί επενδυτής!

Σε λάθος κατεύθυνση το τρένο

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δια του υφυπουργού υποδομών και μεταφορών Νίκου Μαυραγάνη απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατραπεί η γραμμή σε γραμμή προαστιακού με το σκεπτικό «επενδύθηκαν τόσα χρήματα για την βελτίωση της υπάρχουσας μετρικής γραμμής και δεν μπορούμε να τα πετάξουμε έτσι». Ο κ. Μαυραγάνης αναφερόταν με αυτή την φράση στο έργο που επιτελέστηκε από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ και είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθεί οριστικά η γραμμή Κόρινθος-Καλαμάτα. Προτιμά να υπάρχει μια άχρηστη γραμμή από το να αντικατασταθεί και να γίνει κερδοφόρα. 

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Πετράκης μάλιστα για να πείσει τους παρευρισκόμενους δημιούργησε τεχνικά συλλογιστικά εμπόδια του τύπου «ίσως χρειαζόμαστε μια μελέτη που να επιβεβαιώνει πως θα διακινούνται από Κόρινθο 200-έως 1500 επιβάτες. Δεν λέω πως τα νούμερα είναι αυτά, αλλά το πώς θα πρέπει να υπολογίσουμε την κερδοφορία της γραμμής». Η παγίδευση δεν βρίσκεται φυσικά στον αριθμό των πιθανών επιβατών αλλά στον προσδιορισμό της διαδρομής. Όπως τα παρουσίασε ο κ. Πετράκης η βιωσιμότητα θα κριθεί από το πόσοι θα βγάζουν εισιτήριο στην Κόρινθο προς Ναύπλιο κι αντίστροφα κι όχι από την Πάτρα ή την Αθήνα. Ένας τέτοιος υπολογισμός λογικό είναι να είναι απογοητευτικός γιατί θα πρέπει όλη η Κόρινθος να κινείται προς Ναύπλιο κι αντίστροφα.

Φυσικά δεν έγινε καμιά αναφορά για το τρένο ως κοινό μέσο μεταφοράς πρώτα των πολιτών και μετά των τουριστών. Η γραμμή Κόρινθος – Καλαμάτα δεν έγινε για να εξυπηρετεί μόνο τους τουρίστες όπως περιστράφηκε κουβέντα κατά την συζήτηση. Η απειρία της επιτροπής για την επαναλειτουργία του τρένου ήταν εμφανής και αφέθηκε στο να υπολογίζει την μεταφορά των τουριστών από το λιμάνι του Ναυπλίου στην Τίρυνθα και στις Μυκήνες. Ήδη η κυβέρνηση είχε καναλιζάρει την κουβέντα προς τις λύσεις να δημιουργηθεί ένας διατοπικός Sui Generis φορέας με την συμβολή των Δήμων Ναυπλιέων και Άργους - Μυκηνών, καθώς και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, για να λειτουργήσει με ιδιωτικά κεφάλαια ή την εξεύρεση μιας ή περισσοτέρων εταιριών, ακόμα και  ΚΟΙΝΣΕΠ για να λειτουργήσει τμηματικά το τρένο!

Ο θρίαμβος της νεοφιλελεύθερης σκέψης

Η συζήτηση ήταν ένας θρίαμβος της νεοφιλελεύθερης άποψης για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η κοινωνία. Τα πάντα σε ιδιώτες ακόμα και σε ομάδες πολιτών αρκεί να μην επιβαρύνεται το κράτος. 

Ξέχασαν όμως κυρίως οι του ΣΥΡΙΖΑ, να πουν πως το τρένο στο παρελθόν εκτελούσε και κοινωνική πολιτική συνδέοντας περιοχές που ήταν ασύμφορες για τους ιδιώτες πχ για τα ΚΤΕΛ, όπως τα Κουγέϊκα, το Σπηλιοτάκη, την Βελανιδιά, την Ανδρίτσα, το Ελαιοχώρι κ.α. Όλες αυτές οι περιοχές σήμερα ζουν στην απομόνωση και σιγά σιγά εγκαταλείπονται από τους κατοίκους. Δεκάδες χωριά σε όλη την διαδρομή Από το Άργος ως την Καλαμάτα έχουν οδηγηθεί σε μαρασμό και λόγω φυσικά της ελλιπούς συγκοινωνίας. Η σαλαμοποίηση της γραμμής Πελοποννήσου έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ζούμε σήμερα. Οι ιδιώτες να καρπούνται τα πιο ζουμερά κομμάτια της γραμμής και να ζητάμε μετά από δήμους να κάνουν κοινωνική πολιτική στις μεταφορές, πράγμα σχεδόν απίθανο με το χάλι των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης!

Όμως το τρένο δεν μετέφερε μόνο επιβάτες αλλά και εμπορεύματα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το κόστος μεταφοράς με το τρένο είναι χαμηλότερο απ ότι με το αυτοκίνητο. Η προγραμματισμένη κατάργηση της γραμμής Αθήνα –Καλαμάτα μέσω Άργους ωφέλησε μόνο τις ιδιωτικές εταιρίες μεταφορών και αυτούς που εισπράττουν διόδια μεταφέροντας το κόστος διακίνησης των εμπορευμάτων στον καταναλωτή.

Οι κυβερνητικές προτάσεις

- Η γραμμή παραμένει μετρική δεν μετατρέπεται σε προαστιακό.

- Όποιος θέλει μπορεί να δρομολογήσει τρένο από Κόρινθο μέχρι Ναύπλιο.

-Τουριστικά βαγόνια που θα κυκλοφορούν όταν αποβιβάζονται τουρίστες στο λιμάνι του Ναυπλίου με προορισμό Τίρυνθα και Μυκήνες.

-Καμία διακλάδωση του τρένου, δηλαδή το τρένο που θα έρχεται από Κόρινθο θα γυρίζει σ αυτήν.

- Οι Δήμοι και η περιφέρεια να φτιάξουν εταιρία που θα λειτουργήσουν με δικά τους έξοδα το τρένο.

- Το κράτος αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης των γραμμών ύψους 2εκατ. Ευρώ περίπου εάν και εφ όσων βρεθεί επενδυτής.

- Την μελέτη βιωσιμότητας θα την αναλάβει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής.

- Η χρήση χώρων του ΟΣΕ, όπως το πάρκο του ΟΣΕ στο Ναύπλιο, μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες προκειμένου οι δήμοι κλπ να χρηματοδοτούν το τρένο.

Το τρένο από μια άλλη σκοπιά

- Επιδότηση των «άγονων δρομολογίων» με κριτήριο τον ορθολογικό σχεδιασμό των μεταφορών και την αλληλοσυμπλήρωση με τα άλλα μεταφορικά μέσα.

- Αναγνώριση ότι η ιδιωτικοποίηση δεν αποτελεί λύση, καθώς δεν έχει αποδώσει ούτε σε άλλες χώρες που έχει εφαρμοστεί.

- Ενδεχόμενη πρόσκληση στα ΚΤΕΛ, τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και τους σιδηροδρομικούς, να επενδύσουν σε σιδηροδρομικές γραμμές που τους αφορούν. Το επενδυτικά αυτά σχήματα θα δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στις αντίστοιχες εισπράξεις σε προκαθορισμένο ποσοστό, δε θα οδηγούν όμως σε συμμετοχή σε ζημιές ή κέρδη ούτε θα μπορούν να μεταβιβαστούν σε τρίτους. Τέτοιες ρυθμίσεις θα βοηθούσαν στη διαμόρφωση σχέσεων συνεργασίας και αλληλοσυμπλήρωσης μεταξύ τρένου και λεωφορείου, θα απελευθέρωναν οχήματα και οδηγούς για καλύτερη εξυπηρέτηση των μικρότερων οικισμών και θα έδιναν στις τοπικές κοινωνίες δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις για τη συγκοινωνιακή τους κάλυψη.

- Ανάδειξη του σιδηροδρόμου σε κορμό των χερσαίων μεταφορών για μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, με αύξηση του μεταφορικού του έργου ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθεί το κόστος ανά «χιλιομετρικό επιβάτη».

- Μετατροπή της γραμμής Κόρινθος – Ναύπλιο σε 1,40μ ώστε να δέχεται βαγόνια του προαστιακού και σύνδεσή της με το Ελ. Βενιζέλος

- Κόμβο μετεπιβίβασης στο Άργος και επαναλειτουργία της μετρικής γραμμής έως την Καλαμάτα.


* Άρθρο της Εφημερίδας «Αναγνώστης Πελοποννήσου» (1/6/2017)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου