Σημαντικά στοιχεία του σιδηροδρόμου είναι και τα κτίρια των Σταθμών, κτίρια με λειτουργία αστικής πύλης μέσα στην ίδια την πόλη. Οι Σταθμοί γίνονται τόποι τυχαίων συναντήσεων, τόποι κοινωνικής δραστηριότητας με υπερταξικά χαρακτηριστικά.
Τα κτίρια των Σταθμών Άργους και Ναυπλίου, που ανεγείρονται ταυτόχρονα με την εγκατάσταση του δικτύου -εκείνο των Μυκηνών με έντονα νεοκλασικά στοιχεία θα ολοκληρωθεί λίγο αργότερα, στα 1890-, ακολουθούν τυποποιημένα αρχιτεκτονικά πρότυπα Σταθμών Α' τάξης. Έχουν το μεσαίο τμήμα τους διώροφο, υπερυψωμένο από τις πλευρικές πτέρυγες. Η διαρρύθμιση της κάτοψης είναι απλή και συμμετρική. Στο κεντρικό τμήμα η αίθουσα υποδοχής - αναμονής και τα εκδοτήρια. Στις πτέρυγες τα γραφεία των υπαλλήλων και το καφενείο. Στον όροφο η κατοικία του Σταθμάρχη.
Σε αγροτικές περιοχές, όπως στη Δαλαμανάρα, τα μικρά κτίρια των Σταθμών λειτουργούν ως πόλος έλξης εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Κοντά τους θα χτιστούν καφενεία, ταβέρνες, εμπορικά καταστήματα, που θα συγκεντρώσουν την τοπική ζωή.
Στο επόμενο κεφάλαιο της "Σιδηροδρομικής Περιπέτειας" θα εξετάσουμε τη συμβολή του Σιδηροδρόμου στην ανάπτυξη της Αργολίδας.