Ξανά στις ράγες επιχειρούν να βάλουν το σιδηροδρομικό τουρισμό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).
Συγκεκριμένα από το νέο χρόνο θα πραγματοποιούνται 3 τουριστικά πακέτα σιδηροδρομικής «κρουαζιέρας», ύστερα από σχετικές συμφωνίες που έκλεισε ηΕλληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) στη διεθνή έκθεση τουρισμού WTM (World Travel Market) στο Λονδίνο.
Πρόκειται για εκδρομές, οι οποίες θα πραγματοποιούνται με συρμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε διάφορα σημεία της χώρας με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον και εκτός προγράμματος τακτικών δρομολογίων. Η ΕΕΣΣΤΥ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που παρέχουν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια, προχωρούν σε συμφωνίες με τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να «ντύσουν» το προϊόν με τις υπόλοιπες παροχές που θα αφορούν τα καταλύματα και τη σίτιση των ταξιδιωτών. Όπως προαναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, η ανταπόκριση των επαγγελματιών του τουρισμού στην έκθεση του Λονδίνου ήταν ιδιαίτερα θερμή, με αποτέλεσμα οι πρώτες συμφωνίες, μεταξύ τουριστικών πρακτόρων και ΕΕΣΣΤΥ, να βρίσκονται προ των πυλών.
Η ΕΕΣΣΤΥ «κατέβηκε» στην έκθεση του Λονδίνου προσφέροντας τρεις προτάσεις εκδρομών, οι οποίες συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο Γύρος της Πελοποννήσου σε 6 ημέρες:
Το ένα πακέτο σιδηροδρομικού τουρισμού περιλαμβάνει 6ήμερο γύρο της Πελοποννήσου. Ο γύρος της Πελοποννήσου θα ξεκινά από την Πάτρα και θα συνεχίζει σε Καλαμάτα, Μεσσήνη (αρχαίο Θέατρο), Τρίπολη, Κόρινθο, Αργος, Ναύπλιο. Το τμήμα του δικτύου που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμένη εκδρομή δεν φιλοξενεί σήμερα τακτικά δρομολόγια, ωστόσο η γραμμή είναι προσβάσιμη και η διαδρομή είναι ήδη εφικτή, όπως αποδείχθηκε έμπρακτα και στην πρόσφατη εκδρομή των Άγγλων σιδηροδρομόφιλων στην Πελοπόννησο.
Φυσικά παραμένει το πρόβλημα με τα ΑΣΙΔ στις διαβάσεις, το οποίο θα πρέπει να λυθεί, ώστε να εξασφαλιστεί στο έπακρο η ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών, καθώς και η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σταθμοί, που στην πλειοψηφία τους αποτελούν εστίες μόλυνσης και ναρκωτικών.
Ο Οδοντωτός και το τρενάκι του Πηλίου:
Οι άλλες δύο διαδρομές που προτείνονται ο οδοντωτός στο τμήμα Ζαχλωρού - Καλάβρυτα, και το τρενάκι του Πηλίου. Μάλιστα σε ότι αφορά τον οδοντωτό, η πρόταση της ΕΕΣΣΤΥ, είναι η διαδρομή να εκτελείται με την παλιά ατμάμαξα, τον Μουτζούρη. Ο Μουτζούρης, που χρονολογείται από το 1860, βρίσκεται ήδη στο εργοστάσιο της ΕΕΣΣΤΥ στον Πειραιά για να επισκευαστεί και θα είναι έτοιμο να «τρέξει» στις γραμμές του ΟΣΕ στα μέσα Δεκεμβρίου. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της στενότερης γραμμής στην Ευρώπη (μόλις 60 εκατοστά), αυτής του Πηλίου. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν τεχνικά εμπόδια να ξεπεραστούν. Στη συνέχεια η ΕΕΣΣΤΥ, σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προγραμματίζει εκδρομές σε Δελφούς και Μετέωρα, από τον Βόλο στοχεύοντας στον θρησκευτικό τουρισμό.
«Οι τρεις παραπάνω προτάσεις (Γύρος Πελοποννήσου, Πήλιο και Καλάβρυτα) αποτελούν μόνο ένα μέρος του μεγάλου project επένδυσης στον σιδηροδρομικό τουρισμό που σχεδιάζουν η ΕΕΣΣΤΥ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το οποίο θα προχωρήσει με βήματα γοργά στο άμεσο μέλλον, εφόσον φυσικά το κοινό αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία», δήλωσε μετά την έκθεση του Λονδίνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΣΤΥ Στεφανος Αγιάσογλου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου